JAKT- Golden/labrador hva er det ?

Hvorfor egentlig en JAKT- variant?

JAKT-golden/ JAKT-labrador er betegnelsen for en gren av retriever hvor avlen stadig fastholder foredlingen av de jaktmessige egenskaper som Golden og Labrador Retrieveren opprinnelig er skapt med. JAKT-utrykket altså jakt Golden / jakt labrador indikerer at flere av hundens forfedre er bruksprøvde. En JAKT-variant er ofte en mer slank og mindre utgave av Det er altså ikke en egen rase. De vil bare ikke hevde seg på topp i utstilling, ingen regel uten unntak da. Retrieveren, og betegnes som  mere villig til å arbeide en den  mere vanlige variant, som primært fremavles til utstillingsbruk. Jakt golden er ofte mørkere men er ingen regel. Skal man nevne en utpreget felles egenskap for Retrievere av begge typer må det være lysten til “å bære” og “gjøre sin eier tilfreds”. Det er derfor Retrieveren især verdsettes som jakt og familiehund. Det vil dog neppe være hensiktsmessig å  benytte en av de mange utstillingshundene  i forbindelse med en hel dags jakt tramp på en nypløyd mark og myr.

JAKT-varianten har blant annet egenskaper for dirigérbarhet, stor arbeidsiver, og apporteringsvilje. Listen over fortrinnlige arbeids-egenskaper er stor og det kombinert med det meget vennlige sinn, gjør en JAKT-varianten til en meget allsidig hund, både som familiehund såvel som arbeidshund. Man ser ofte en JAKT-retrievere benyttet som lydighet, agilityhund, narkohund og redningshund. Man har med andre ord med en meget allsidig hund at gjøre, som har en medfødt evne til å ville gjøre sin fører tilpass. Man skal dog være oppmerksom på at en JAKT-retrievere ikke er skapt til å ligge på gulvteppet og se søt ut, det er en arbeidshund som krever mental sparring og mosjon. Den mentale sparring kan klares ved å trene hunden til noen av de tidligere omtalte formål. Mosjonen er en betingelse, og man bør naturligvis tilby hunden den nødvendige daglige mosjon

Hvordan velger man så en JAKT-retriever ?

Vil man gjerne ha en hund med ovenstående kvaliteter, og ønsker en hund til eksempelvis jakt, agility eller sporarbeide, bør man sette seg litt inn i hundens aner, og blant annet sikre seg at flere av hundens aner på henholdsvis fedrene som mødrene side er bruks prøvde. Man vil til gjengjeld med stor sannsynlighet få en hund med stor samarbeidsvilje og arbeidsglede. Man vil i tillegg komme til å oppleve mange fantastiske timer i selskap med hunden. Hunden er ikke egnet til opphold i en leilighet med utsikt til lange opphold alene, og med begrenset mulighet for å kunne utfolde sine evner. I det hele tatt bør man neppe spekulere i anskaffelse av en jakthund hvis man bor i en leilighet uten mulighet for daglig energiutfoldelse.

fritt sakset av Janicke Gurijordet etter Eva Liz Aandal skriv